huhtalatuomas

Jari Tervo elää fantasiamaailmassa

Lauantain 3.10.2015 Helsingin Sanomissa yksi luetuimmista artikkeleista oli Jari Tervon vastaus saamaansa kritiikkiin, jonka hän oli ansaitusti nostattanut kirjoituksellaan "Valkoinen roskaväki"

Jari Tervolle oli liikaa ajatus, että häntä vähemmän myyvä kirjailija näytti tälle kaapin paikan ja palautti takaisin maan pinnalle. Toden totta kalikka kalahti, ja koira älähti.

Tervo hyökkää saamaansa kritiikkiä kohtaan lyömällä Ilta-Sanomien Jyrki Lehtolaa vyön alle sanomalla ”Luetun ymmärtäminen on tietysti hankalaa”, vaikkei väite pidä paikkaansa alkuunkaan. Eikö kokonaisen kansanryhmän leimaaminen muutamien ihmisten tekojen vuoksi ole juurikin sitä kuuluisaa rasismia?

Jyrki Lehtola osuu nimittäin naulan kantaan analysoidessaan Tervon rasistista kirjoittelua mestarillisessa kolumnissaan: ”Tervon kirjoitus mainio esimerkki siitä, mitä rasismi on”

Lehtola kirjoittaa mm. näin: "Tervon kirjoitus oli mainio esimerkki siitä, mitä rasismi on. Se on ylimielistä yleistämistä muutamien yksilöiden avulla; se on itsepetokseen perustuvaa artikulointia omasta paremmuudesta; se on välinpitämättömyyttä omien väitteiden totuusarvosta tai konteksteista (kuten alkoholin suhde urpouteen tai sisällissota) ja se on pelottavaa rakastumista omaan vihaansa."

Siinä missä Tervo vihjaa Jyrki Lehtolan nauttivan oman pierunsa hajusta, pakottaa Tervo itse toiset haistelemaan omia päästöjään - ja "tekee sen hyvin mielellään".

Tervo ei vain itse suostu vahingossakaan myöntämään tekemäänsä virhettä, sillä se rikkoisi hänen itseriittoisen yksipuolisen maailmankuvansa, jonka henkisenä seurauksena olisi pudotus tyhjän päälle.

Jari Tervo kuuluu nimittäin niihin lukemattomiin moraalisiin pelkureihin, jotka vaativat muilta ymmärrystä ja suvaitsevaisuutta, mutta jotka eivät tosipaikan tullen itse ole valmiita sitä osoittamaan. He eivät elä todellisuudessa vaan jossakin itse luomassaan fantasiamaailmassa, jossa vain he ovat oikeassa ja muiden mielipiteillä ei ole väliä.

Jari Tervon kannattaisi välillä poistua mukavuusalueeltaan ja haastaa ahdasmieliset ennakkoluulonsa ennen kuin alkaa syyttelemään muita niistä. Politiikkaan ja demokratiaan nimittäin auttamattomasti kuuluu eriävät mielipiteet, joita on vain siedettävä.

Tässä sinulle Jari ystävän neuvo: jätä politiikka suosiolla rauhaan ja pitäydy leipälajissasi fiktiossa. Sen sinä osaat.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat