huhtalatuomas

Toimittajat lienevät suurin uhka demokratialle

Olemme tottuneet pitämään suomalaista mediaa tasapuolisena tiedonvälittäjänä, jonka sanaan uskomme kuin vuoreen. Meillä on niin ikään tapana pitää itseämme sananvapauden mallimaana, jonka rinnalla itäinen naapurimme kalpenee. Yleisradion viime vuoden lopulla teettämän kyselyn mukaan jopa 80% suomalaisista kertoo luottavansa STT:n tuottamiin uutisiin.[1] Esimerkkinä kerrottakoon, että STT:n uutisia julkaisevien lehtien yhteenlaskettu levikki on yli 2,5 miljoonaa.[2]

Kyllä, välitetty tieto on kieltämättä laadukasta ja useimmiten totuudenmukaista, lehdistönvapaus on Suomessa kärkisijoilla[3], mutta se ei vielä takaa, että tieto olisi täysin totuudenmukaista, mikäli toinen puoli asioista jätetään kertomatta.     Itsesensuuri ja yksipuolinen tiedonvälitys onkin suomalaisen median kirous, jolla on eittämättä osansa printtimedian levikin laskuun ja uusien, vähemmän journalistisia periaatteita noudattavien julkaisujen nousuun.

Printtimedian levikki on laskenut myös ilmaisen verkkosisällön ja uusien toimijoiden ansiosta, mutta tämä puolestaan on vielä entisestään kaventanut erilaisia näkökulmia ja saanut aikaan sen, että rahapulan takia on vain helpompi kopioida uutiset tutusta lähteestä. Ongelmana vain on, että kuulemme ainoastaan yhden totuuden.

Toisekseen on turha väittää, etteikö puolueettomillakin julkaisuilla olisi oma poliittinen linjansa. Helsingin Sanomat on tästä hyvä esimerkki, jonka natomielisyys paistaa esiin pääkirjoituksissa aina tuon tuosta. Helsingin Sanomia lukiessa myös tuntuu kuin kaikki kolumnistit olisivat samasta puusta veistettyjä. He jakavat ällistyttävän samankaltaisen arvomaailman.

Tiedetoimittaja Marko Hamilon Suomen Perustalle tekemän raportin[4] mukaan toimittajiksi päätyy erityisen paljon tietyn maailmankuvan omaavia ihmisiä. Voidaan jopa puhua punavihreästä kuplasta. Eri asia onkin sitten, että hakeutuuko juuri tämän henkiset ihmiset toimittajan työhön vai seulotaanko toisinajattelijat työhaastatteluissa pois.

Tähän en tiedä vastausta, mutta sen tiedän, että tiedonvälitys menettää merkityksensä, mikäli kaikki ovat herttaisesti toistensa kanssa samaa mieltä. Mielestäni koko demokratian idea on kunnioittaa erilaisia mielipiteitä.

Toimittajilla on suurempi vastuu demokratian eli eri näkemysten kertomisessa kuin osaamme kuvitellakaan.  Meidän on kansalaisina ja lukijoina aina aika ajoin muistutettava heitä tästä asiasta. Näin ollen toivonkin, että suomalainen mediakenttä uskaltaisi tänään lehdistönvapauden päivänä katsoa peiliin ja antaisi äänen kuuluviin myös vaiennetuille, sillä totuus, oli se sitten kuinka kiusallinen tahansa, kuuluu meille kaikille.

 


[1] http://yle.fi/uutiset/luottamus_ylen_uutisiin_ennatyskorkealla/8473679

 

[2] https://fi.wikipedia.org/wiki/STT

 

[3] http://www.hs.fi/lehdistonvapaus/a1461115386082

 

[4] http://www.suomenperusta.fi/wp-content/uploads/2015/06/Punavihre%C3%A4-kupla-pdf.pdf

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Hesari tulee, Yleä katsellaan ja kuunnellaan. Mä en näistä mv- "sananvapauksista" perusta. Ja siis, sini-puna-vihreässä kuplassa elellään.

Pekka Iiskonmaki

Suomen intelligentsia ei ota lehtineekereitä vakavissaan. Lehtiä lukiessa on vastuu lukijalla.

Parasta hupia oli aikoinaan Turun Päivälehti.

Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist

Kun on jo vuosikymmeniä tottunut lukemaan kaikenmaailman erikielisiä julkaisuja niin ei nämä Suomen tuutit eroa muista sen kummemmin. Joka maassa oma agendansa. Siinä sitten yrittää luovia ja saada jotain tolkkua asioista. Mutuna heitän että nuoriso osaa lukea mediaa eikä luota näihin tutkimuksiin niin paljon kuin me aikuiset, ainakin toivon niin. Ja kyllä, toimittajilla pitäisi olla vastuuta vaan käytännössä ei ole.

Pekka Iiskonmaki

Minun entinen johtajani neuvoi minua: ''Kun menet uuteen maahan, niin totuuden kuulet maasta, Hotellin portsareilta, baarimikoilla, baaritytöiltä ja taksikuskeilta.''

Lehdistöön älä luota. Ne saavat valehtelusta palkkansa.

Käyttäjän SeppoRaittila kuva
Seppo Lähdevalo

JSN on suuri poliittisen sensuurin käyttäjä. Tässä HUIPPUJUTTU harvinaisen hienotarkoituksellisella alustalla: Valemedia vai mediavale – korjaako valtamedia omat virheensä? Entä mitä siihen sanoo JSN?
http://rapport.fi/rapport/artikkeli.php?aid=225522

Toimituksen poiminnat